8 април 2011 г.

- Кой по дяволите е Фабрис Яиауи –




   

        От известно време насам из парижкото метро се срещат плакати и стикери като този тук. Текстът е кратък и красноречив : 
ТОЗИ МЪЖ Е АКТЬОР
ТОЙ ИСКА ДА ИГРАЕ
ПРОБВАЙТЕ ГО
         Името му е Фабрис Яиауи и според собствените му думи досега е разлепил над 15 000 плаката и 5 000 стикера. Освен в Париж, те могат да бъдат забелязани и в Лондон, Ню Йорк, Кан, Рим и още десетина други града. Наскоро тези плакати малко смениха текста и понастоящем рекламират документалния филм посветен на Фабрис, който може да бъде гледан по dailymotion. Какво е подтикнало този млад актьор да избере този необичаен начин, за да търсене на продуценти, режисьори и директори на кастинги? Според Фабрис браншът е претрупан и задръстен и кампанията му е шанс да бъде забелязан. За него това е чисто и просто маркетингов метод да наложи нов продукт. В случая сам себе си. Идеята е взел от таг и графити движението. Самият той е близък до парижките хип-хоп и графити среди или поне до тези от тях, които той определя като истински.
        Опитът на Фабрис да проникне в една система, в която, според неговите думи, решаващи са връзките и познанствата сам по себе си е своебразна форма на улично изкуство. Това не е просто реклама, изполваща партизански методи, защото целта на Фабрис е само да му бъде даден шанс да прави нещо, което то смята, че може да прави добре и с огромно желание. Кампанията в същото време носи и белезите на улично изкуство, критикуващо обществени явления, защото изобличава затвореността и двуличността на кастинг системата за набиране на актьори във Франция.
        Постоянството и находчивостта, с която Фабрис Яиауи опитва да постигне целта си ме карат да мисля, че рано или късно той ще получи своя голям шанс. Въпреки че в Париж откриването на таланти става по-бавно, отколкото в Ню Йорк, Лос Анджелис или Лондон, шанс все пак има. А дотогава Фабрис моли само за едно, да споменавате около вас за него и за необикновения му начин да търси роли.


 






Няма коментари:

Публикуване на коментар