2 ноември 2011 г.

- Ordem e Progresso -



                Върху добре познатото знаме в приятните жълто, зелено и синьо е изписан девиза на Федерална Република Бразилия : Ordem e Progresso (Ред и Прогрес). Човек трудно може да си представи размерите на тази огромна страна, континент в континента, както самите южноамериканци обичат да казват. Бразилия има размерите на близо 80 Българии и население от 192 млн души. Страната прилича много на другата огромна страна от Новия свят, САЩ, по размери, история и териториална и политическа организация. Бразилия е разделена на 26 щата и е единствената португалоговоряща страна в Южна Америка, заобиколена от морето от испаноговорящи държави. Икономическият потенциал на страната е огромен. Предвижда и се бляскаво икономическо развитие. Не е случаен факта, че Бразилия е натоварена да организира световното първенство по футбол през 2014 и Олимпийските игри през 2016. Страната е на 7-мо място по брутен вътрешен продукт в света, а Сао Пауло - най-големия, най-богатия и най-скъп град в Южното полукълбо.
Сао Пауло - безкрайната бетонна джунгла
Бразилия, по подобие на повечето страни от Новия свят,  е населена от хора, чиито корени са пръснати по целия свят. Интересно е например, че в страната живеят около 2 млн бразилци от японски произход, което я превръща във втората по брой на японци страна в света, след самата Япония разбира се. Японската колония е съсредоточена главно в град Сао Пауло, в квартала Либердаде, където само двойните надписи на португалски и японски подсказват, че се намирате в Бразилия, а не в Япония.
                Икономически, южната част на Бразилия (щатите на юг от Рио де Жанейро) е по-развита. На север, огромна част от страната заемат джунглите по река Амазонка. Бразилия е и страната в Южна Америка, където разликата между различните социални класи е най-рязко изразена. Крайната бедност на голяма част от населението е главен фактор за огромната престъпност в страната.  Социалното неравенство е и главната причина последните двама президенти на страната да са от лявата Работническа партия :  Луиш Инасио Лула да Силва (или просто Лула) и добре познатата у нас настояща президентка Дилма Русеф. Макар че повечето бразилци открито декларират, че са отвратени от политиците и от корупцията в страната, Лула се счита за най-популярния президент в историята на Бразилия. Тази популярност се дължи на харизматичната му личност и на проведените социални програми, имащи за цел да намалят бедността на населението. Въпреки провежданата социална политика, Бразилия продължава да е страна на ясно изразени социални контрасти. Това е особено видно например в Рио де Жанейро. Добре изглеждащи и поддържани квартали граничат с доста по-жалките фавели. Фавела е термин, с който се назовават бедните, най-често набързо застроени квартали. За да добие приблизителна представа как изглеждат бразилските фавели, човек просто трябва да отиде в някоя циганска махала, в който и да е български град. В Рио де Жанейро най-голямата, Росиня, е обитавана от  около четвърт милион жители. Интересно е, тъй като фавелите се строят бързо и по време на голям икономически растеж на даден град, някои от тях се намират на доста добре разположени парцели в центъра на този град.
Лапа в Централно Рио - декорът на уличната фиеста в петък вечер
В Рио де Жанейро повечето се намират по многобройните хълмове, върху които е разположен града. Някои социални програми, които целят уж да осигурят по-добри условия на живеещите във фавелите, всъщност имат за цел да преселят населението на някоя централноразположена фавела в по-крайна част на града. Условията на живот практически остават същите, но пък апетитните централни терени страват плячка на строителни и всякакви други предприемачи.

                Като оставим настрана икономиката и политиката, основният капитал на страната е доброто настроение на бразилците и способността им да се забавляват. Петък вечер в Рио, определени централни улици се затварят за коли и хората се изсипват навън за спонтанно и безпаметно празнуване на края на работната седмица. От безбройните заведения се носят разнообразни ритми, а на улицата самодейни самба и други подобни групи се забавляват да веселят хаотичната маса от празнуващи хора. Представете си новогодишната нощ в София, еми нещо такова е всяка петък вечер в Рио. Неделя през деня пък същите тези улици се затварят, за да  могат бразилските малчугани да си спретнат неделното мачле пред погледите на любящите им родители. Докато децата ритат топка по улицата, батковците и каките пък играят на джитбол или плажен волейбол на някой от огромните плажове Копакабана, Ипанема, Леблан или на по-малките Ботафого и Фламенго.
Плажът Ипанема -  къщата ми в Рио ще е в близост
Любопитно е да се спомене, че по тези плажове, противно на очакванията, жени по монокини няма. Ако тук-таме има някоя, то тя със сигурност е чужденка. Да се преобличаш на плажа също не е прието, съблекални няма. Намяташ дрехите директно върху мокрите бански. Ако решиш все пак да се преоблечеш импровизирано, то това със сигурност предизвиква усмивките на местните, защото е сигурен знак, че не си бразилец. Бразилките нямат навика да си показват гърдите по плажовете, но за сметка на това пък нямат никакви задръжки привечер, когато импровизирания купон ги завари по малка нужда навън. Подпийнали и развеселени приклекналите задници са наоколо, най-вече по плажа.
   Бразилците ги бива в празненствата определено. Като оставим настрана световноизвестния Карнавал през февруари,  всеки друг най-малък повод става причина за всенароден празник. Докато например в Белград забраниха гей-парада, а пък в София объркани младежи си изливат насъбраната злоба биейки и без това малобройните участници на този парад, в Рио това е повод за един огромен шарен и шумен всенароден купон.
Rio sem homofobia 2011
Тази година гей-парада в Рио се състоя на 4 километровия плаж Копакабана и събра близо 700 000 човека като само малка част от тях бяха действително гейове, травестити, бисексуални и т.н. по-непопулярно сексуално ориентирани хора. Различието и разнообразието е истинското богатство на бразилската нация и хората обичат да засвидетелстват подкрепата си, още по-добре пък това ако може да стане на пищен, по южноамерикански, купон. Дори и да не говориш португалски, бразилците не те оставят да се почувстваш чужденец. Колкото по-различен си, толкова по си обект на откровен човешки интерес. Докато официалния девиз на Бразилия е „Ред и Прогрес”, неофициалния девиз на Рио де Жанейро, а и на цяла Бразилия, така както го формулираха самите местни е „Be careful, but stay cool” или преведено приблизително  „Бъди нащрек, но не спирай да се забавляваш”.

Страната пленява по непретенциозен начин, но завинаги. Ако обичате слънцето, доброто настроение и приятните и непретенциозни хора, то Бразилия определено е вашата страна. Отпуснете се, отдайте се безприкословно и няма да съжалявате. Неусетно ще прихванете от невероятната положителна енергия на бразилците и усещането за вечна младост бързо ще размие всякакви черни мисли.




2 коментара:

  1. Cool!!! Чувствам се поканена на бъдещата ти къща до плажа:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ха-ха, разбира се че си поканена, барабар с мама и тати! В списанието на австрийските авиолинии пишеше, че в много бразилци от Рио и Сао Пауло си купували имоти в Маями, щото им било по-евтино. Ние обаче като несметни богаташи ще се задоволим само с най-доброто!

    ОтговорИзтриване